ראש לשכת עורכי הדין לשעבר עו”ד אפי נוה ושופט בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר איתן אורנשטיין הוקלטו בשיחות רבות שחשפו יחסים בעייתיים על אופן המינוי של אורנשטיין לתפקיד נשיא ביהמ”ש. מההקלטות, שפרסם העיתונאי חיים לוינסון במוסף “הארץ”, עולה שבין השניים שררו לכאורה יחסי תן וקח. לפי הדיווח, ההקלטות חשפו שנוה יקדם את מינויו של אורנשטיין לתפקיד נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, ואילו אורנשטיין יסייע לנוה בסוגיות שונות שהעלה.
השיחות נערכו בין חודש מרץ 2016 לאוגוסט, אז קמה ועדת האיתור למינוי נשיא בית המשפט המחוזי. לפי הדיווח, באחת השיחות אמר אורנשטיין לנוה: “תשמור עליי, תשמור עליי”. בשיחה אחרת, כשנוה הודיע לאורנשטיין שהוא עומד לבקרו בלשכתו, ביקש השופט ממנו להגיע “בהיחבא”.
ועדת האיתור, הקידום – והציטוטים הבעייתיים
לקראת סיום כהונתה של דבורה ברלינר כנשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ארבעה שופטים סימנו את התפקיד: דוד רוזן, ישעיהו שנלר, אורנשטיין ודליה גנות. מההקלטות עולה שנוה לא רצה את גנות בתפקיד והתכוון לסכל את מינויה. לאחר שאורנשטיין ציין בשיחה שהיא לא באה לאספות שופטים, השיב לו נוה: “נראה לך שאחת כזו תהיה שופטת? אני הטלתי וטו על זה שהיא תגיע לכנס באילת בכלל. שופט שמתנהג בצורה כזו עם בעלי דין הוא לא ראוי שאנחנו נזמין אותו”.
בשלב הזה אמר נוה לאורנשטיין: “אתה תקבל את תמיכת הלשכה, תגיש מועמדות ויאללה”. הוא הוסיף בהמשך: “אתה נותן רק התחייבות אחת, אחת! אתה מעיף אותה (את גנות) מתיקי הנזיקין, לא מעניין אותי לאן”. בתגובה, השופט אורנשטיין נשמע צוחק בקול.
“על זה אני לא צוחק איתך”, אמר לו נוה בהקלטה. “היא הרי לא תשכח את זה, היא נקמנית בת נקמנית. כשהיא תגלה שאנחנו לא תומכים בה, וההפך – הובלנו את המהלך עליך, היא חופשי… אבל חופשי, זה טיפוס סוגר חשבונות. אתה צריך להבין – אנחנו הולכים לתמוך בך, והיא נקמנית, היא נוקמת ונוטרת האישה הזאת”.
בסופו של דבר ועדת האיתור לא המליצה על רוזן ולא על גנות לתפקיד. גנות שנפגעה מכך פנתה לפי הדיווח לנשיאת ביהמ”ש העליון דאז השופטת נאור והודיעה שבכוונתה להתפטר. נוה שמע על כך מנאור, והדליף זאת ל”ידיעות אחרונות” כדי שהפרסום יסנדל אותה והיא לא תוכל להתחרט.
אורנשטיין שמע מנוה על הסיפור ובתגובה לכך פרץ בצחוק. “אפי, אני פרעתי את החוב, אם כך”, אמר, בציטוט שאולי מעיד יותר מכול על היחסים הבעייתיים לכאורה בין השניים. לאחר מכן, הקרב על המינוי עבר להיות בין אורנשטיין וישעיהו שנלר.
“קרב הגמר” בין אורנשטיין לשנלר
לפי הדיווח פעלו קבוצה של מקורבים לשנלר לטובת מינויו לתפקיד. בתגובה, נוה הציע לשרה דאז איילת שקד שאם תסכים למינוי אורנשטיין, הוא יתמוך בדיינים דתיים לאומיים, כך עולה מהדיווח. אם תתעקש על שנלר, הוא ילך עם החרדים. “אין עליך, באמת אין עליך, כל הכבוד”, נשמע אורנשטיין אומר לשנלר לאחר ששמע את התרגיל הזה של נוה.
לבסוף, אורנשטיין מונה לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב במאי 2016, אך פרש מוקדם כעבור ארבע שנים בנימוק של עומס ושחיקה. מאז שפרש, אורנשטיין עובד כבורר פרטי, שממונה על ידי בתי המשפט להכריע בסכסוכים מורכבים.
תגובות
השופט איתן אורנשטיין מסר בתגובה על הפרסום ב”הארץ”: “צר לי שיש גורמים הפועלים, ולא בפעם הראשונה, משיקולים שאינם ענייניים, תוך הוצאת דברים מהקשרם, סילוף האמת והעובדות, ומתוך רצון להכפישני שלא בצדק, למחזר אירועים שהתרחשו לפני כשמונה שנים, ואשר פורסמו לראשונה לפני כחמש שנים”.
יו”ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה מסר בתגובה על הפרסום ב”הארץ”: “פרסום הדברים בידי ‘הארץ’ הוא מעשה חמור שנעשה בדריסה ורמיסה של פרטיותי. בשל כך אין בכוונתי להתייחס לעניינים אישיים”.
משרת המשפטים לשעבר איילת שקד נמסר בתגובה: “השופט אורנשטיין נבחר לכהן כנשיא בית המשפט המחוזי תל אביב מהטעם הפשוט כי הוא היה המועמד המתאים ביותר, החלטה שהוכיחה את עצמה בהמשך. במקרה האמור, על אף שהמועמד הנוסף —השופט שנלר (שהוא אגב שופט מצוין) — זכה לתמיכה בקרב פעילים פוליטיים שהפעילו אי אלו לחצים (שלא בשליחותו), בחרה שקד למנות את המועמד המתאים ביותר לניעור ניהולי של בית המשפט המרכזי במערכת. יצוין כי השופט אורנשטיין זכה לתמיכה מקיר לקיר — הן נציגי לשכת עורכי הדין והן ראשי מערכת בתי המשפט תמכו במינויו. בניגוד לנטען בכתבה, למינויו לא נכרכה שום הסכמה בנושא מינוי דיינים”.