לכבוד שושן פורים: תכירו את שושן הבירה ומה יש לעשות בה בימינו

היא אחת מהערים העתיקות בעולם, היא הוכרזה כאתר מורשת עולמי, היא מככבת בספרים ומחזות ושימשה כבירת חורף של בית המלוכה – תכירו את שושן (הבירה), העיר שנוכל לבקר בה אם יום אחד יהיה שוב שלום עם איראן

כל מי שחשב ששושן היא עיר דמיונית שקיימת רק במגילה שיחשוב שנית, כי מדובר בעיר אמיתית עם תעודות – היא אחת הערים העתיקות בעולם שהוכרה כאתר מורשת עולמית בשנת 2015.

שושן, שנקראת בפרסית בשם שוּש (Shush) ובאנגלית בשם סוּסה (Susa), שוכנת על גדות הנהר שבור, 250 ק”מ מצפון למפרץ הפרסי, כ-250 ק”מ מזרחית לחידקל וכ-700 ק”מ דרומית לטהרן.

העיר, שהייתה עיר מרכזית של העילמים, הפרסים והפרתים, נחשבת כאחד מהיישובים העתיקים ביותר באזור ובעולם.

עדויות להתיישבות באיזור מגיעות לכ-8,800 שנה אחורה ובסביבתה נמצאו חרסים עם ציורים שתוארכו לאלף ה-5 לפנה”ס.

היא נכבשה על ידי ממלכות שאת שמן אנחנו מכירים רק מהתנ”ך כמו האכדים, השומרים, הכשים והאשורים, לאחר מכן כבשו אותה גם הסלוואקים, המוסלמים והמונגולים.

שושן שימשה כעיר בירה של ממלכת עילם הקדומה ושל ממלכת פרס. העילמים, שניצחו את הכשים, במחצית המאה ה-12 לפנה”ס, הביאו איתם לשושן כשלל את הלוחות המקוריים שעליהם כתובים חוקי חמורבי; לוחות אלה נמצאו בשושן בשנת 1901.

שושן נמצאת במחוז ח’וזסתאן שהינו המחוז החם ביותר באיראן, ולכן הייתה בירת החורף של ממלכת פרס האחמנית.

 

כתבות נוספות ב-mood:

 

לא רק מגילת אסתר

אנחנו מכירים את שושן, עירו של המלך אחשוורוש, בזכות מגילת אסתר. אבל העיר הוזכרה עוד לפני כן גם בספר נחמיה ובספר דניאל (שגרו בשושן בתקופת גלות בבל והנביא דניאל אפילו קבור בסמוך אליה) והינה מקום ההתרחשות של המחזה היווני “הפרסים”, מאת אייסכילוס.

“שושן הבירה” הייתה חלק מן העיר שושן. פירוש המילה “בירה”  בארמית מקום גבוה, מבצר או מצודה והכוונה היא למתחם בו נמצא ארמון המלך.

מתחם המלוכה “שושן הבירה” הכיל ארמונות מלוכה, את בית הנשים הראשון והשני, מבני ממשל, ועוד.

הביטוי “שושן הבירה” גם מלמד על כך שארמון המלך שכן במקום גבוה. ואכן, ארמון אחשוורוש נבנה על רמה גבוהה, סלעית ורחבה, שניתן לראותה עד היום, ומתחתיו נמצאה העיר התחתית והנהר.

ארמון המלך בשושן הבירה
שרידי ארמון המלך שנבנו על רמה מעל העיר | צילום: Pentocelo – ויקיפדיה

 

עלילת מגילת אסתר כפי הנראה התרחשה בתקופת שלטונו של המלך חָשִירַש הראשון (מבוטא חְשַיָארְשַה), ששלט בממלכת פרס האחמנית בשנים 486–465 לפני הספירה ושימש כהשראה אפשרית לדמותו של אחשוורוש.

אגב יהודי איראן טוענים כי העיר האמדן באיראן היא שושן העתיקה. אולם זו טעות. האמדן אכן הייתה עיר בירה בתקופה הפרסית הנידונה במגילה, אולם היא הייתה בירת הקיץ של הממלכה הפרסית האחמנית, בעוד שושן, כאמור הייתה בירת החורף, והיות שמגילת אסתר מתרחשת בחורף, העיר בה התגורר אחשוורוש הייתה שושן.

המסורת גורסת כי בהמדאן, שנמצאת במרחק של כ-450 ק”מ משוש(ן) קבורים מרדכי ואסתר. אולי ביום בו יהיה שלום עם איראן נוכל לבקר בשתי הערים וללכת להשתטח על הקברים של אסתר, מרדכי ודניאל הנביא.

אחשוורוש והמן במשתה של אסתר
אחשוורוש והמן במשתה של אסתר | צילום: יצירה של פרנס פרנקן הצעיר מתוך ויקיפדיה

 

העיר שוש כיום

בשנת 1218 לספירה נכבשה פרס על ידי המונגולים והעיר העתיקה שוש(ן) נהרסה ונעזבה באופן הדרגתי לאחר מכן.

כיום נמצאת במקום עיר המחוז האיראנית שוש, המונה כ-62 אלף תושבים.

באיזור העיר שוש בוצעו במהלך השנים חפירות ארכיאולוגיות והתגלו בה ממצאים עשירים השופכים אור על תולדות העיר, בעיקר בתקופה הפרסית שבו הגיעה לשיא תפארתה.  שרידי העיר שוש משתרעים על פני כארבעת-אלפים דונמים

בשנת 1887 נתגלה במרכז העיר, בגוש סלעי, ארמון קדום שמאד דומה לתיאורים של הארמון של אחשורוש במגילה.

אפשר לראות ממש את שרידי קירותיו של הארמון המכונה בשם “אפדאנה” (Apadana). בתוך המבנה נתגלו עיטורי קיר מרשימים מאוד, שנעשו באמצעות טכניקה מיוחדת של לבנים מזוגגות בזכוכית צבעונית, כמו גם פריטים אדריכליים הממחישים את עֹשֶׁר כְּבוֹד מַלְכוּתם וְאֶת יְקָר תִּפְאֶרֶת גְּדוּלָּתם של מלכי פרס.

שרידי העיר שושןn,iranian
שרידי העיר העתיקה שושן | צילום: שאטרסטוק

 

בתוך מתחם החפירות הוקמה גם מצודה מלבנים, בסגנון ימי הביניים, ששימשה את מגורי הארכיאולוגים במאה ה-19

על גדתו המערבית של נהר השאהור (Shahoor), העובר בסמיכות לחורבות שושן, נחשף ארמון מפואר Shavoor’s Palace, עם סדרה של עמודי אבן מגולפים. מצידיו של הארמון, שכנראה שימש כארמון קבלת פנים, נמצאו שרידים של גן שהקיף אותו מכל הצדדים. כפי הנראה זוהי “גינת ביתן המלך”, הנזכרת במגילת אסתר.

ניתן לבקר ב”אפדאנה”, שנקרא גם “טירת שוש” או “האקרופוליס של שוש”, בשטח הארכיאולוגי נמצא גם מוזיאון לתולדות העיר עם חלק מהממצאים שנחשפו בחפירות.

שרידי עמודים מארמון דריווש בשושן, ברקע המבצר של הצוות הארכיאולוגי
שרידי עמודים מארמון דריווש בשושן, ברקע המבצר של הצוות הארכיאולוגי | צילום: שאטרסטוק

 

מה עוד יש באיזור?

כאמור הנביא דניאל חי ונפטר בשושן וציון קברו של נמצא אף הוא במערב העיר, בסמוך לנהר.

מרחק שעה משוש נמצאת העיר שושתאר אשר מפורסמת בזכות המערכות ההידרואליות המפורסמות שלה, הכוללות סכרים וגשרים, מנהרות, בריכות, טחנות מים, מפלי מים מלאכותיים ועוד. המערכות ההידראוליות שנבנו כדי לספק מים לשושתר, הוכרזו כאתר מורשת עולמית בשנת 2009.

קבר הנביא דניאל בעיר שוש
קבר הנביא דניאל בעיר שוש | צילום: שאטרסטוק

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *