אחרי כמעט שבועיים של כוננות למתקפת הנקמה, איראן פעלה הלילה באופן שמעולם לא נראה בעבר ושיגרה משטחה מתקפה נרחבת שכללה למעלה מ-170 כטב”מים, 36 טילי שיוט ו-110 טילים בליסטיים. מהגל האדיר הזה, רק טילים בודדים הצליחו לחדור את מערך ההגנה האווירית של ישראל. אף לא אחד מהכטב”מים וטילי השיוט שטהרן שיגרה לישראל הצליח להגיע לייעדו. מדובר בהישג יוצא דופן לחיל האוויר הישראלי והתעשיות הביטחוניות. אבל לא פחות מזה, גם לברית ההגנה האזורית שנרקמה עם מדינות, באופן גלוי וגם באופן חשאי.
עם תחילת השיגורים מאיראן נפרסו בשמי עיראק, סוריה וירדן עשרות רבות של מטוסי קרב, במטרה ליירט את החימושים האיראנים. מטוסי הקרב מארה”ב, בריטניה וירדן שחצו באישור את המרחב האווירי של ירדן ובלי אישור של סוריה, יירטו את “להקות” הכטב”מים האיראנים. בארה”ב מדווחים שהם יירטו לפחות שליש מהכטב”מים. רוב טילי השיוט שהאיראנים שיגרו, יורטו על ידי הישראלים.
נקודה מעניינת היא הירדנים. באופן גלוי יש מתחים בין הישראלים לירדנים, שנחשבים עוינים לישראל. אבל מתחת לפני השטח ועל פי פרסומים זרים, יש בין רבת עמון לירושלים קשרים ביטחוניים טובים. וייתכן כי ירדן אף יירטה את מה שכינתה “עצמים מעופפים”. בין המדינות, שוב על פי פרסומים זרים, יש קשרים שסייעו לחיבור שבין הצבאות לצורך ההתמודדות מול האיום האיראני. זאת למרות שטהרן איימה, שכל מי שיסייע לישראל יזכה לתגובה מצדם.
מה שנראה הלילה זה תוצאה של עבודה שנמשכה כמה שנים. ביולי 2022 ה-“וול סטריט ג’ורנל” חשף שמי שהיה אז שר הביטחון, בני גנץ, הגיע לארה”ב ושם הציג לנשיא, ג’ו ביידן, הסכמים ביטחוניים שעליהם ישראל חתמה עם מספר מדינות שונות במזרח התיכון, חלק מהם עם מדינות שהיו שותפות להסכמי אברהם וחלק עם כאלו שלא.
חלק מאותם הסכמים נועדו לבניית ברית הגנה אווירית אזורית. במסגרת אותו מהלך, האמריקאים העבירו את ישראל לאחריות של פיקוד המרכז שלהם, “סנטקום” שהיה חלק ממנגנון התיאום בין הצבאות. זאת הסיבה שגנרל מייקל קורילה, מפקד סנטקום, הגיע לישראל ועבר בין המדינות. הוא ביצע את התיאום המאוד מורכב בין המערכות והמדינות השונות.
הצורך בהגנה מפני האיומים האיראנים התחדד אחרי שורת תקיפות, בטילים ובכטב”מים, שהאיראנים ביצעו נגד מדינות באזור. הבולטות שבהן היו המתקפה הגדולה נגד מתקני הנפט הסעודים בספטמבר 2019, תקיפה דומה שביצעו החות’ים והתקיפה נגד שדה התעופה באבו-דאבי. היו גם עשרות תקיפות נגד בסיסים אמריקאים בסוריה ועיראק.
בעקבות אלה והפקת הלקחים, שילוב של אינטרסים הוביל את מדינות האזור, לפעול יחד מול האיום האיראני ולבנות ברית הגנה אווירית אזורית. מערך שהוכיח שניתן להגן מפני הטילים האיראנים.
מערך ההגנה האווירית האזורי ייצר עבור ישראל עומק הגנה אסטרטגי, שאיפשר כפי שראינו הלילה יירוט והשמדה של רוב האיומים במרחק של מאות ק”מ מגבולות המדינה. זה לא מובן מאליו, החיבור בין מערכות הגנה שונות ותורת לחימה שונה כמו גם נהלים שונים שיש לכל מדינה, הופך את החיבור הזה למאוד מורכב לביצוע. זה דורש תיאום טכני ואנושי לא פשוט. אבל כפי שראינו הלילה, זה נבנה באופן מוצלח והביא לכישלון איראני מוחלט.